4 Temmuz 2011 Pazartesi

Adem a.s ve İblis Kıssası 4 (İsra s.)

Adem as ile iblis kıssası 4. olarak isra suresinde geçmektedir. konu ile iligli ayet mealleri şöyledir.  

61- Hani, meleklere: "Adem'e secde edin" demiştik. İblis'in dışında (hepsi) secde etmişlerdi. Demişti ki: "Bir çamur olarak yarattığın kimseye ben secde eder miyim?"
62- Demişti ki: "Şu bana karşı yücelttiğine bir bak; andolsun, eğer bana kıyamet gününe kadar süre tanırsan, onun soyunu -pek az dışında- kuşkusuz kendime bağlı kılacağım.
63- Demişti ki: "Git, onlardan kim sana uyarsa, şüphesiz sizin cezanız cehennemdir; eksiksiz bir ceza."
64- "Onlardan güç yetirdiklerini sesinle yerinden oynat atlıların ve yayalarınla onların üstüne yaygarayı kopar, mallarda ve çocuklarda onlara ortak ol ve onlara çeşitli vaadlerde bulun." Şeytan, onlara aldatmadan başka bir şey vadetmez.
65- "Benim kullarım; senin onlar üzerinde hiçbir zorlayıcı gücün (hakimiyetin) yoktur." Vekil olarak Rabbin yeter.            
                                                                                                                    
Kıssanın bu suredeki bölümünde meleklere ademe secde edin emri yine bu emre iblisin itaat etmemesini görüyoruz. Kıssanın araf suresindeki bölümünde emre itaat etmeme gerekçesini ademin yaratılış özü ile karşılaştırararak kendi yaratılış özünün daha değerli olduğunu ifade etmesi , hicr suresindeki bölümde secde etmeme gerekçesini kendisinin yaratılış gayesinin bu olmadığı isra suresindeki bölümde ise ademin yaratılış özünü aşağılık bir şey olarak görmesi karşımıza çıkmaktadır. Bu gerekçelerin bizler için ifade edeceği değer karşımızdaki bir kişiye vereceğimiz değerin ölçüsünü kendi hevamızdan değil vahiy doğrultusunda koyma zorunluluğumuzun olmasıdır.  İsra s. 70. ayette"andolsun biz ademoğullarını yücelttik yarattıklarımızın çoğundan üstün kıldık " buyurulmasından anlaşılacağı üzere ademe secde edilmesi onun bu üstünlüğünün   ortaya konmasıdır. Şeytan bu üstünlüğü kabul etmeyerek  ademi aşağı bir varlık olarak görür ve bu iddiasının doğruluğunu ispat etmek için kıyamet gününe kadar mühlet ister ve pek az kişi dışında hepsini kendine bağlayacağını söyler . Ancak şeytana uyacak olanlara verilecek olan karşılık ebedi cehennem olarak ifade ediliyor.  

64. ayette şeytanın insanları hangi yollarla saptıracağı gösteriliyor "sesinle yerinden oynat" vereceğin vesvese ile onları yolllarından çıkar .Bu şekildeki saptırmasını adem ve eşi üzerinde göstermiş ve başarılı olmuştur. Bugün her türlü sesli ve yazılı ve görüntülü yayın organları ile  şeytanın yandaşları bu "yerinden oynatma " işini son derece başarılı bir şekilde yerine getirmektedirler . "atlıların ve yayalarınla" tabirinden bir ordu benzetmesi yapılarak insanın şeytanla olacak olan mücadelesinin ne kadar zorlu olduğu ortaya çıkmaktadır . "mallarda ve çocuklarda onlara ortak ol" Allah cc mal ve çocukalrın bizler için bir imtihan vesilesi olduğunu şeytanın bu şekildeki saptırmalarına uymamamız için kur'anda müteakip ayetlerde ikazlarda  bulunmuştur.  
                                                                   
  -----002.155 Muhakkak sizi biraz korku, biraz açlık ve mallardan, canlardan, ürünlerden biraz eksiltmekle deneriz, sabredenleri müjdele.                                                                                                                                                                -----57.20Bilin ki, dünya hayatı oyun, oyalanma, süslenme, aranızda övünme ve daha çok mal ve çocuk sahibi olmaktan ibarettir. Bu, yağmurun bitirdiği, ekicilerin de hoşuna giden bir bitkiye benzer; sonra kurur, sapsarı olduğu görülür, sonra çerçöp olur. Ahirette çetin azap da vardır. Allah'ın hoşnudluğu ve bağışlaması da vardır; dünya hayatı ise sadece aldatıcı bir geçinmedir  .                                  

--18.34 Onun gelirleri de vardı. Bu yüzden, arkadaşiyle konuşurken: «Ben malca senden zengin, nüfusça da senden daha itibarlıyım» dedi. 
 -----19.77 Ayetlerimizi inkar eden ve «bana elbette mal ve çocuk verilecektir» diyeni gördün mü     
-----104.2-3 Öyle kimse ki, bir malı toplamış ve onu tekrar tekrar saymakta bulunmuştur. Sanırki onu, malı daima yaşatacaktır. 
 -----71.21Nuh dedi ki: «Ey Rabbim! biliyorsun onlar, bana isyan ettiler, malı ve çocuğu kendisine hasardan başka birşey arttırmayan kimsenin ardınca gittiler. 
    ---- 92.11 O kimse ölüp ateşe yuvarlandığı zaman, malı ona fayda vermez   
    ----104.003 Malının kendisini ölümsüz kılacağını sanır   
    ---- 8.28 Mallarınızın ve çocuklarınızın, aslında bir sınama olduğunu ve büyük ecrin Allah katında bulunduğunu bilin.       
----47.36 Doğrusu dünya hayatı oyun ve oyalanmadır. Eğer inanır ve Allah'a karşı gelmekten sakınırsanız, O, size ecirlerinizi verir; O, sizin mallarınızı tamamen sarfetmenizi istemez.   
 -----63.9 Ey inananlar! Sizi, mallarınız ve çocuklarınız Allah'ı anmaktan alıkoymasın; böyle olanlar hüsrana uğrayanlardır.   
  ----64.15 Doğrusu mallarınız ve çocuklarınız bir imtihandır. Büyük ecir ise Allah katındadır. 
----- 2.268 Şeytan sizi fakirlikle korkutarak cimriliği ve hayasızlığı emreder; Allah ise kendisinden mağfiret ve bol nimet vadeder. Allah'ın lütfü boldur, O her şeyi bilir 
 
-----4.38 Mallarını insanlara gösteriş için sarfedip, Allah'a ve ahiret gününe inanmayanları da Allah sevmez. Şeytanın arkadaş olduğu kimsenin ne fena arkadaşı vardır   

    ----- 4.119 «Onları mutlaka saptıracağım, muhakkak onları boş kuruntulara boğacağım, kesinlikle onlara emredeceğim de hayvanların kulaklarını yaracaklar (putlar için nişanlayacaklar), şüphesiz onlara emredeceğim de Allah'ın yarattığını değiştirecekler» (dedi). Kim Allah'ı bırakır da şeytanı dost edinirse elbette apaçık bir ziyana düşmüştür.     -----24.21 Ey İnananlar! Şeytana ayak uydurmayın. Kim şeytanın ardına takılırsa, bilsin ki, o, hayasızlığı ve fenalığı emreder. Allah'ın size lütuf ve merhameti bulunmasaydı, hiçbiriniz ebediyen temize çıkamazdı. Fakat Allah dilediğini temize çıkarır. Allah işitir ve bilir     
----- 35.6Şeytan şüphesiz sizin düşmanınızdır; siz de onu düşman tutun; o, kendi taraftarlarını, çılgın alevli cehennem yaranı olmaya çağırır.  

"Onlara vaadlerde bulun" şeytan insanı aldatmak politikacılar misalı boyna insana boş vaadlerde bulunur.
  

 
-----8.48  Şeytan onlara işlediklerini güzel gösterdi ve «Bugün insanlardan sizi yenecek kimse yoktur; doğrusu ben de size yardımcıyım» dedi. İki ordu karşılaşınca da, geri dönüp, «Benim sizinle ilgim yok; doğrusu sizin görmediğinizi ben görüyorum ve şüphesiz Allah'tan korkuyorum, Allah'ın azabı şiddetlidir» dedi 
 

 
----35.5 Ey insanlar! Allah'ın verdiği söz şüphesiz gerçektir; dünya hayatı sizi aldatmasın. Allah'ın affına güvendirerek şeytan sizi ayartmasın.
 
 
-----31.33 Ey insanlar! Rabbinize karşı gelmekten sakının. Babanın oğlu, oğulun da babası için bir şey ödeyemeyeceği günden korkun. Allah'ın verdiği söz şüphesiz gerçektir. Dünya hayatı sakın sizi aldatmasın. Allah'ın affına güvendirerek şeytan sizi ayartmasın 

 
-----57.14 (Münafıklar) onlara şöyle bağrışırlar: «Bizler sizinle beraber değil miydik?» (Mü'minler): «Evet, ama siz kendilerinizi fitneye soktunuz, gözettiniz, şüpheye düştünüz ve Allah'ın emri gelinceye kadar kuruntular sizi aldattı. O aldatıcı şeytan sizi (günahın zararı yoktur diye) Allah'a güvendirdi

-----14.22 İş olup bitince, şeytan: «Doğrusu Allah size gerçeği söz vermişti. Ben de size söz verdim ama, sonra caydım; esasen sizi zorlayacak bir nüfuzum yoktu; sadece çağırdım, siz de geldiniz. O halde, beni değil kendinizi kınayın. Artık ben sizi kurtaramam, siz de beni kurtaramazsınız. Beni Allah'a ortak koşmanızı daha önce kabul etmemiştim.
-----34.21 Oysa İblis'in onlar üzerinde bir nüfuzu yoktu; ama Biz ahirete inanan kimselerle ondan şüphede olanları, işte böylece ortaya koyarız. Rabbin her şeyi gözetip koruyandır ce kabul etmemiştim; doğrusu zalimlere can yakan bir azap vardır» der

 
 
     Kıssada   Allaha hakkıyla kul olanların üstünde onun hiçbir gücü olamayacağı güvencesi yi ne verilmektedir. 


 ----017.065 Doğrusu Benim mümin kullarım üzerinde senin bir hakimiyetin olamaz. Rabbin vekil olarak yeter.
 ----016.099  Doğrusu şeytanın, inananlar ve yalnız Rablerine güvenenler üzerinde bir nüfuzu yoktur.  
 
                                      EN DOĞRUSUNU ALLAH     CC   BİLİR.
                                                                                                                                                                                  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder